Tips Ajar Anak

September 5, 2007 at 3:00 am Leave a comment

Source: Email

Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak
die 2 thn pergi Sichida kelas…yakni kelas yg di uruskan oleh jepun
melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebif effektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena
practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal nak mampus, kalau kelas
tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu cost nye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM ,kelas sichida ni satu semester aku rasa sama macam kos satu semester si Noni buat master….tapi boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan melayu cuma setengah kerat aje…dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar aku dan staff melayu yg lain.

Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru
seminggu aku buat kat anak aku…dah nampak keberkesanannya.

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die
sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia buadak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah….Boleh gak practisekan kat husband ke, tapi kena buat seikhlas hati…kalau tengah marah …tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur, ramas-ramas cari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kak nana sebab die bangun pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun awal….sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu ahad…tu kelemahan sikit lah……….

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar nana ABC-Z guna card
seminggu je sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja
perkataan pendek-pendek. buat card banyak-banyak dan tunjukk kat dia orang cepat-cepat..macam..a…b..c..d..e, insya allah cepat die dapat
sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu…kita boleh buat card 1,2,3, gambar,gambar…potonglah gambar kat mana-man dsb….guna English jgn guna melayu……..

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak
korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb.
memang le kite yang kene mngemas tapi takpe………satu lagi cuba
korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die
orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi…ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan….Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai….sebab depa makan guna chopstik…chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. jg marah-marah atau tengking anak……..sebab depa boleh simpan
semuanya dalam otak kiri…….kalau termarah talpa pi balik kat
cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die…..

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita
kat dieorang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memanglah merapu takpa………kita pun bukan tak biasa merapu…….

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak
tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option cam….bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six
sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue
tu……..ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan.

Tapi ingat…..semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh
buat setengah jam sehari..tak payah lama-lama. kalau lama-lama kang jadi cam Rajib…he…he..
Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and
relaks….tak boleh buat time tenagh nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak jadi….Buat kena ikhlas, and merendah diri sikitalh bila dah terror ini semua satu cara yng tuhan lagi maha mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebaba bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak……Aku pun tengah try lagi ni…

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

Bahasa baby Petua Merangsang Anak Agar Mendengar Cakap Ibu Bapa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Recent Posts


%d bloggers like this: