Info Pemakanan Ibu Mengandung

March 15, 2007 at 4:05 am 72 comments

Arrow Bayi Rambut Kerinting
Jika anda dan suami berambut kerinting tiada masalah mendapatkan zuriat berambut kerinting tetapi jika anda dan suami berambut lurus tetapi ingin dptkan bayi berambut kerinting…
makan isi kerang rebus 5-10 biji setiap hari dr awal mengandung hingga cukup bulan, insyaallah bayi yg dilahirkan berambut kerinting.

Arrow Anak Berkulit Cerah
Jika anda dan suami berkulit gelap dan berambut hitam tetapi inginkan anak berkulit cerah dan berambut perang…
ibu2 hamil banyakkan makan sayuran hijau spt bayam dan lebihkan pengambilan telur ayam kampung.

Arrow Bayi Berkulit Putih Bersih
Sesetengah ibu mengandung suka mkn beras. kalau blh elakkan kerana kulit bayi kotor bila dilahirkan. Cuba tahan selera memakan beras dgn meminum air suam.

Arrow Bayi yg Sihat dan Cergas
Makan ikan setiap hari. Ikan laut atau pun darat asalkan bukn jenis yg berbisa.

Arrow Bayi Kulit Lembut
Ibu2 yg mengandung 6-7 bulan ke atas digalakkan minum air kelapa muda seminggu sekali. minum segelas jgn terlalu banyak.

About these ads

Entry filed under: mommy. Tags: .

Epidural – Real Risks for Mother and Baby Diaper Bag Basics

72 Comments Add your own

  • 1. rohayah abdullah  |  October 1, 2007 at 2:11 pm

    apa akan berlaku jika seorang ibu itu tidak makan langsung ubat yang diberikan dari klinik??????/

    Reply
  • 2. poshberry  |  October 2, 2007 at 12:36 am

    hi rohayah, my sister penah mengandung & tak mkn ubat dr klinik..so far baby yg lahir tu kecik sgt 2.2kg..dr pun tanye dier x mkn ubat ke..baby kecik ni susah nak jagala skit..:D effect lain x taula plak..

    Reply
  • 3. mas hamid  |  April 8, 2008 at 3:54 am

    semenjak mengandung nie, saya rasa kurang selesa terutama sekali bila nak tido, asyik nak gi toilet, rasa cam malas nak minum air

    Reply
  • 4. mrs ann  |  April 16, 2008 at 2:33 pm

    asssalamualaikum pada yg semua…saya tgh mengandungkan anak pertama..alhamdulillah 5bulan dah pun..masalahnya saya tak dapat nak tidur pada waktu malam..tidurpun dalam jam 4 or 5 pagi..akibatnya saya bangun pun lewat…soalan saya..kalau kerap mcm tu apa kesan terhadap baby saya erk?

    Reply
  • 5. mrs ann  |  April 16, 2008 at 2:37 pm

    pada mas hamid..masalah kita sama lah ni..tapi saya mengandung anak yg pertama..tak taulah pula kalau mas.hehe…tu lah sebab ke 2 saya tak dapat tiddur:(

    Reply
  • 6. adreanna  |  June 20, 2008 at 7:38 am

    saya skarang tgh mhamil sebulan.tp saya risau my baby jd sumbing(nauzubillah,mtk dijauhkan) kerana adik beradik saya ader yang sumbing..adakah sumbing di sebabkan keturunan…

    Reply
  • 7. shafiza  |  June 29, 2008 at 5:07 am

    saya baru hami 4 bln anak yang ke 3 umur saya skrng 30 thn . saya ada masaalah sakit gigi ..takut jumpa doktor gigi, sekarang doktor bagi ubat kalsium dan tahan sakit..adakah baik untuk perkembangan baby saya..l

    Reply
  • 8. diyana  |  June 30, 2008 at 7:24 am

    mrs ann – i think xde effect kut kat baby..yela kalau org yg kene keje shift tu tpaksa gak ubah waktu tdur gak kan..papepun yg penting cukup rest ..

    adreanna – jgn pikir sgt ..tu sume keje Allah..mmg tgh ngdung mcm2 kita pikir kan..so far i bru dpt info from a fren psl sumbing ni..dier ckp kalau scan n detect awal2 dlm perut boleh dibetulkan…papepun berdoa jela supaya jauhkan benda2 x elok ni..

    shafiza – ubat tahan sakit selamat dimakan masa mengandung…dun worry.

    Reply
  • 9. adreanna  |  July 1, 2008 at 8:45 am

    THANKS DIYANA..INSYALLAH PAS NI SAYA AKAN PIKIR LEBIH POSITIF..MAYB GAK NI ANAK PERTAMA..BANYAK YANG BERMAIN DALAM KEPALA.

    Reply
  • 10. naz  |  July 2, 2008 at 2:51 am

    saya sdg hamil 6mgu..anak pertama..sjak pregnant ni perut selalu rase xselesa mcm memulas2 dan rase mcm period pain..adakah ini normal di awal mengandung atau ada sbb lain?

    Reply
  • 11. W@na  |  July 23, 2008 at 8:13 am

    sya ni dah 2 bulan mengndung anak kedua, . selepas anak pertama 5 tahun lepas..byk betul perbezaan dari yang memula dgn yg sekarang..anak yg pertama dulu..x da masalh langsung,mengidam ke,loya ke letih ke,semua x da…biasa je
    sekarang ni tak lalu langsung nak jamah nasi..tgh hari sy x mkn, sy cuma lalu mkn sup atau tomyam je..klau ratah lauk boleh lah..tapi hari2 sya mesti nak mkn buah-buahan, x kira lah buah ape.janji buah..mlm pun sy x mkn nasik cuma boleh mkn yng ringn2 je..minyak angin x lekang 24jam..muntah loya..teruk betul…

    tapi satu je yang sama…masa anak pertama ngn kedua ni..sy tidur mlm suka TER tiarap…so bial terjag perut punyalah sakit..bayangkan…x leh nak elak…masa nk tidur tu telentang..bila dh lena automaik akan tidur meniarap..adussss siksanya

    Reply
  • 12. ayun  |  August 22, 2008 at 12:21 pm

    hi semua..sy prgnant ank ke-2 da msk 7bln.mmg lain dgn ank 1st.kalini lbh teruk.sume org pun mghrp dpt ank sepasang.so sy hrp yg ke-2 ni gurl tapi boy.alhamdullilah tak kisah sgt janji sihat,sempurna.cuma skrg sy kerap mkn buah jambu batu.dalm seminggu sy mkn dlm 5-6 biji.adakah elok atau saya harus hentikan?sy jg kerap rs nak pitam dr kelahiran pertama dulu.mgkin sy tergolong dlm org yg rendah tekanan darah.ape2 pun doakan keselamatan sy,baby..amin

    Reply
  • 13. achik  |  September 4, 2008 at 8:49 am

    saya skrg mgandung anak sulong 6minggu mengalami alahan muntah2 dan pening sampai xlalu nak makan nasi.Bila makan ubat yang dktor bagi mes nak muntah.Pastu ada sdikit lendir coklat kuar dari faraj.Adakah ia akan membawa masalah pada baby?@ normal bg yg mengandung di awal2 kehamilan?Saya juga ada masalah gusi bdarah.

    Reply
  • 14. nadia  |  October 9, 2008 at 8:51 am

    sy skrg pregnant ank sulong dah msuk 6bln…masalahnya sy xpnh pun pi hospital tiap2 bln utk check kandungan sy sbbnya sy takut nak jumpa doktor…sjak kebelakangan ni sy kerap sakit2 pinggang,pastu baby sy bleh kata sepanjang masa asyik menendang ja….

    Reply
  • 15. ass  |  October 11, 2008 at 5:13 am

    sy sekrang mengandung 7 bulan ank pertama,setiap kali pegi scan baby semua kedudukan ok.. tiada masalah,doktor pun kata ok. tapi baru2 ni saya pergi jumpa mak bidan,check2 mak bidan kata kepala kat ratas pulak..mak bidan pun kat mengurut dan mengangkat kedudukan baby dlm kandungan… takut jugak..sekarang rase ringan sikit dan duduk xdelah terganggu.. harap2 semuanya selamat..

    Reply
  • 16. yai  |  October 28, 2008 at 6:06 am

    hi,nak tanya wife saya hamil 3 bln,baru2 ni dia kena kejang otot satu badan.dia ada athma.ada kesan pada baby tak?

    Reply
  • 17. elly  |  November 20, 2008 at 4:41 am

    saya ni bunting pelamin & sekarang mengandung 4 bulan. sekarang ni kerap sngt nk buang air.. rasa tk lawas… alahan ngandung jugak teruk..

    Reply
  • 18. nunu  |  December 4, 2008 at 3:39 am

    hai ,i skrg tgh mgandung anak 1,dah berusia 4 bulan setengah.masuk usia kandungan 2 bln alahan pun teruk gak x lalu mkn.wktu tu bimbg gak takut baby i x cukup zat tp alhamd.. alahan tu hanya sebulan.skrg ni i nak jaga makn spy baby i mbesar dgn sihat…

    Reply
  • 19. ZAINI  |  December 12, 2008 at 1:15 am

    saya baru mengandung 3 bulan lebih..saya mengalami mabuk teruk..makan ape pon muntah balik..jadi tiap2 pagi saya amalkan makan ubat tahan muntah yang dibeli di farmasi untuk ibu mengandung..ada effect tak nanti.

    Reply
  • 20. fanny  |  March 10, 2009 at 11:06 am

    web ni kurang maklumat la…

    Reply
  • 21. fiza  |  March 11, 2009 at 6:01 am

    saya umur 23 tahun dan mengandung 6 minggu. saya jarang muntah cuma selalu rasa loya. saya pun makan tak tentu jugak sebab takut badan naik mendadak. tapi sekarang badan still ok lg. saya pun kadang-kadang tak selera nak makan, nak-nak kalu makannan yang tak sedap, saya cepat muak selalu rasa nak minum manis dan ais macam nescafe, tea susu. alahan teruk juga, badan dan perut selalu rasa tak sedap, rasa lesu dan malas, pening dan pernah sekali rasa nak pitam. memang tak tahan. mengidan tu tak la sangat cuma suka beli lauk kat kedai sebab muak makan lauk rumah. saya ni rambut kerinting, kulit putih dan tinggi, hubby rambut lurus dan kult htam manis. agaknya baby ikut saya ke ikut hubby. harap-harap ikut saya la.. lawa sikit.. hehe..

    Reply
  • 22. Aliza  |  June 10, 2009 at 7:03 am

    saya sdg hamil anak ke 2, baru 6 minggu. dlm tempoh 2 minggu yg lalu sy mengalami pendarahan tp tak byk. memang merisaukan, doktor kata tak bleh nak pastikan lg s/a kandungan sy selamat 2 tak. hjg minggu ni lak sy nak g scan. Mitak2 la kandungan sy selamat..
    Sy tak mengalami alahan yg teruk, just loya2 biasa jer, takat ni tak pernah muntah lg. masa pregnant ank pertama dl pun sy tak alahan yg teruk. Alhamdulillah.. sejak mengandung ni, sy jd tak suka nak masak, pdhl sblm ni memang hobi sy memasak.. Kekadang mitak hubby tlg masakkan hehehe..

    Reply
  • 23. hazielah  |  June 17, 2009 at 6:55 am

    sy da ngndung 7 bulan 2 minggu, masa mula ngandung selera makan banyak semenjak dah 7 bulan selera jadi kurang…..makan buah pun kurang…. camna ye?

    Reply
  • 24. diana_penang  |  June 17, 2009 at 12:37 pm

    sy dah mengandung 7 bulan 1 minggu,dah scan kedudukan baby alhamdullah ok ..doktor tnya nak tahu x jantina..saya dan suami ckap nak lah tgk tp tk berharap sgt..tu kan kuasa allah..tak sangka lak tgk2 nampak kat screen baby sy nmpak bird stright jer dgn telur kecik(lelaki)..comeinya.. patutlah buas sgt menendang2 dlm perut tmbah lg mlm kita nak tido tu..dh scan alhmdullah xkshlah laki or pompuan allah bg sy dan suami terima..sy pun sejak ngadung 7bulan ke atas nie kurang dh makan sebelum nie cukup kuat makan tp sy hairan nape yer doktor scan tgk baby sy 1.3kg jer doktor ckp tggu lg 2 bulan mungkin 3.6 or 3.9kg tp xpalah janji sihat…klu kawan2 dlm ruangan nie de pendpt gtau lah..doktor kat klinik swasta tu syorkan sy makan OBIMIN sbb dia complete khasiat..sy pun da ambik examo utk otak baby..cubalah..kita pun tak letih time ngandung..

    Reply
  • 25. lina  |  July 16, 2009 at 1:57 am

    saya hamil 36 minggu,tp perut sya kecil sahaja,berat bb 2.2 sahaja.normal x kandungan saya

    Reply
  • 26. Roseshedah  |  August 5, 2009 at 9:13 am

    Saya ingin bertanya adakah normal bagi saya.Berat saya sekarang 51kg,kandungan saya sudah menjangkau 23minggu ( 5bulan lebih ).Berat badan saya sebelum mengandung adalah 45kg dan tinggi 163 cm.Berapa kg lagi perlu saya tambahkan untuk memastikan tahap kesihatan saya dan juga bayi sihat sehingga saya bersalin???

    Reply
  • 27. nur syuhadah  |  August 9, 2009 at 12:31 pm

    hye. sy tengan ngandung baby 1st,exited rsnya, dah 4 bulan lebih since nikah akhir jan diz year. 2 bln 1st teruk juga sy alahan,muntah² nasik lgsung xbleh jamah.bleh makan roti n buah² jer, susu pun lgsung tak bleh minum. skang ni alhamdulillah kalo bleh sumer nak tala =D nasihat pada kengkawan yg 1st preg tu..jangan lupa makan vitamin obimin atau prenatal cause pil ni penuh ngan vit yg diperlukan oleh ibu dan bayi..

    Reply
  • 28. DIYANA  |  September 2, 2009 at 7:51 am

    salam.kandungan sya baru 4 minggu.tak pegi jumpa doctor lagi.ni anak ke-2.anak pertama saya lahir 7 bulan n saya operate..baby saya waktu tu 1.5kg.kecil n kena tahan sebulan dalam aqubater.dapat keluar sehingga 2.8kg.di hospital swasta.ada kemungkinan tak berlaku kali ke-2.doctor ada ckp dinding perut sy nipis tak leh tampung baby besar..masalah nya sekarang ni..saya sakit sikit 2 n di bahagian operate tu ada rasa pedih sedikit…sila jelas..dgn mendalam masalah saya nie..tq.wassalam.

    Reply
  • 29. len  |  October 21, 2009 at 6:33 am

    hai…
    sy ngandong 1st baby…. skang dh 5 blan lbih dh..
    dr mula tau ngandong smpai skang alhmdlah xde alah pape….
    skang dh ase baby ni gerak2, sonok sgt….. bagi semua, jgn lah xmkn ubat yg doktor kasi… makan lah, e2 utk baby kita, utk pbesaran, utk otak dan zat2 kpda baby… sb kita mkn dikongsi dua org, jd kdg2 xckup utk baby, jd ubat yg doktor bg tu lah nk gnti blik utk baby kita…
    smga kandongan kita semua sihat dn selamat dilahirkan…. bubuy…

    Reply
  • 30. tikah  |  October 26, 2009 at 8:11 am

    hai….sy baru megandung ank yg pertama,dah nak cukup bulan.tapi sy selalu nk kencing je terutama waktu mlm……kaki kejang n kaki bengkak napeyea??????tapi perut sy nampak kecik je….

    Reply
  • 31. SITI  |  October 27, 2009 at 6:05 am

    PADA KANDUNGAN SAYA BERUMUR 3 BULAN SAYA MENDAPAT ALAHAN YANG TERUK SEHINGGA TIDAK BOLEH BEKERJA JADI SAYA MENGAMBIL UBAT ALAHAN DI KLINIK SWASTA,APAKAH EFEK PADA KANDUNGAN SAYA.DARI SEBULAN HINGGA KE 3 BULAN SAYA ADA MINUM SUSU TAPI SEKARANG NI SAYA TIDAK MINUM PUN SEDIKIT PUN SUSU.APAKAH MAKANAN YANG SESUAI BAYI SAYA.

    Reply
  • 32. lisajb  |  October 27, 2009 at 9:54 am

    assalamualaikum..
    saya mengandung anak yang ke -4.
    anak ke -2 saya meninggal di sebabkan penyakit trombocythophenia. anak pertama pun sama. cuma bernasib baik hidup sehingga sekarang. anak yang ke-3 di lahirkan sihat. sekarang saya sedang mengandung.. apakah pemakanan yang boleh di elakkan semasa mengandung sehingga boleh dielakkan anak dalam kandungan berpenyakit. saya fobia sekarang. ramai yang mengatakan kandungan saya kecil. itu yang merisaukan saya.

    Reply
  • 33. fie  |  November 6, 2009 at 2:28 am

    hai aslamualaikum….sy fie n now sy mgndung ank first rase hapy sgt.skrang kandungan fie dah masuk 5 bulan 2 minggu..just nk kongsi peglamn bile my baby gerak2 seronok sagt kn?rase bhgia sagt.my hubby pon selalu tgk bile my bby gerak.syukur sejak mngandung fie x de masalah cume satu je brat badan naik mndadak n nurse just beri nasihat je.tp kandungan fie shat alhamdulillah….kpda bakal ibu2 kte seharusnya bersyukur sgt dengan kurniaan ilahi…semoga bahgia….byee

    Reply
  • 34. Roseshedah  |  November 10, 2009 at 1:09 am

    salam….
    hy saya roseshedah,saya mengandungkan anak pertama.saya mengandungkan anak pertama sudah menjangkaui 37 minggu pada hari ini.last 7/11/2009 kandungan saya minggu 36 saya g check kandungan.Dok cakap dah 3.0 kg.Alhamdullillah………
    suami saya happy sangat..tapi saya pula yang risau.Berat saya naik mendadak sangat.Berat sebelum hamil 45kg dgn ketinggian 163cm.Sekarang dah 37mggu tempoh hamil berat saya 60kg…
    ape pun harap2 bby sihat dan selamat…Berdebar rasanya menggu saat melahirkan bby mama nie…byeee

    Reply
  • 35. izan  |  December 4, 2009 at 5:51 am

    Salam Roseshedah…Tahniah..dah masuk mgu 37 ek..Saya ari ni sudah masuk ke 32 mgu..Saya pun mengandungkan anak pertama jg ni..berdebar pun ade..ya la..tkut makin ari makin naik mendadak berat bdn kn..skang berat saya 61kg..sebelum hamil 48kg..bby boy ke girl..saya pun rsau jgk masa mgu 30 g scan..berat bby saya dah 1.7kg..what ever pun..saya doakan semoga awak dan bby sht..dan “selamat Bersalin”

    Reply
  • 36. zie  |  December 16, 2009 at 1:10 pm

    salam.ni bby 1st sy n sy xtau bby sy ni bru brapa minggu tp sy da check dgn pregnancy test n da g klinik gov mmg cnfm sy pregnant.mslhnya sy ada mslh skit gg,muntah2 n pening2 klo bjln jau.pemakanan sy dirumah pun xseimbang sgt n slalu mkn pedas.ada efect tak dgn bby sy nnt 2?

    Reply
  • 37. noraifa  |  December 18, 2009 at 12:38 pm

    assalamualaikum…saya baru mengandung 1 st baby..dah masuk 7 minggu baru dapat detect,,b4 this saya selalu cek guna prgnancy test, tp result negatif je..last time check trus prgnant 7 minggu..maser tk tahu prgnant..bukan main lasak lagi saya..kalo makan tu tkder pantang langsung…biler dh tau prgnant ni terus alah..muntah n pening..pastu tk leh berdiri lama..nak pitam.. masalah sayer tak suke susu..cmne eh..makan tablet ok tk?

    Reply
  • 38. fateha  |  December 23, 2009 at 5:44 am

    salam suma…saya pun skg ni tgh prgnt…1st baby jgk… kawin dari bulan jun skg br prgnt…alhamdullilah….period mmg xmenentu, so sy xtau saya prgnt.. tetiba ada darah kuar ckit pastu xda lg…tgk2 cek di hosp da 7 minggu hehe… hapy tuhan jak tau…. mggu ni br msk 8 mggu…saya mau tau… dgn keadaan skg… xpa ka saya jalan jauh??? maksudnya… saya kena ddk dlm keta lbh kurang 6jam… ????huhu

    Reply
  • 39. deeja  |  December 24, 2009 at 2:17 pm

    salam..saya da 6 bulan kwen..tp lum ade rezeki lg nk dpt baby..tp esk sepatutnya saya period..perut saya rasa mcm berdenyut-denyut dan berangin je..adakah saya ni pregnant?

    Reply
  • 40. jaja  |  January 8, 2010 at 12:16 pm

    salam…saya bru 3bulan tp saya baru melahirkan ank bulan 7 2009..bahaya x ?saya takt jgk tp dah rezeki xkan saya xmahu..nak tanya bahaya x kepada saya?

    Reply
  • 41. eida  |  January 11, 2010 at 12:30 am

    salam>>knpa xde jawapan pd pertanyaan mereka ni?xbyk info la kt sini..admin kena lebih peka>>heheh..sy pon tgh hamil 8mggu anak ke 4..anak yg ke3 dh 5tahun..teruja nk dpt anak lg..hehehe.. rs pening dn loyer..huhuhu..tp makan ok lg..klo mkn yg byk lemak tu muntah jugak..byk btul angin..asyik ergg..erggg..hahaha…tuk smua smoga sihat ibu dn bby>>sy xkesah bby boy or girl..asal sihat dan smpurna sifatnya…amin..

    Reply
  • 42. princess  |  January 27, 2010 at 12:44 am

    Salam semua….

    Saya br disahkan oleh dok yg saya pregnant….tp br lagi…yg merisaukan saya..saya konpius sbb saya xrasa aper2 pun…saya xalahan pun..saya jd was2…bila doktor scan &buat urin test hasilnya positif…cuma doktor ckp satu lain tu kurang terang…mungkin br lagi atau kandungan saya lemah….jd skrg sy lebih berhati2…tp br nie saya try bt urin test sdiri..tp hasilnya negatif…mcm mana erk?yg mana satu betul…adakah saya silap…2 minggu lg saya ada appoiment dgn dok..doakan lah sy agar semua yg dok bg tau itu benar….Amin…

    Reply
  • 43. Liza  |  February 11, 2010 at 2:12 am

    Askum, saya mengandung anak yang sulung. Kandungan baru nak masuk 3 bulan. Erm teruk tul alahan saya alami, seperti pening2,muntah, selera makan jangan cakap. Langsung susah nak telan. Harapkan minum susu dan buah-buahan je leh telan. Tapi perut ni nampak kecik jer. Alahai……harap2 baby dalam perut ni ihat walafiat. Akan cuba makan dengan kuantiti yang banyak untuk anak mama ni yeeee……..Nak nampak perut tu nak masuk bulan keberapa erk…..saper tau….hehehehehe

    Reply
  • 44. feeza  |  February 11, 2010 at 4:47 am

    salam. prgnant 2bln kita sndiri dh blh nmpak perut. tp org skeliling akn sedar yg kita mngandung bla dh msuk 4bln.saya skrg prgnant ank ptama dh 5bln.Alhamdulillah..rezeki Allah swt.xtunggu lame,sy bunting pelamin.he…hsband slalu blikn air klapa,dah mmg fveret saya pun.alahan lgsung xder,makan btmbah2 slera smpaikan yg sblm ni yg xsuka jd suka plak.syukur sgt2.skrang ni xsbar sgt nk tau jntina baby.hrp2 pompuan.hee:)…eeee bestnyer..

    Reply
  • 45. fateha  |  February 12, 2010 at 12:13 am

    salam….hari tu sy ada post yg sy prgnt…tp dlm 2 mggu lalu sy keguguran…. sedi glak…tp mesti ada hikmah kan…. sepa2 yg tau…ble gtau ka…lau org kegugran…brp lama kena berpantang ar???? plz answer

    Reply
    • 46. bella  |  April 26, 2011 at 9:01 am

      hai……pantang macam orang bersalin jgk…makanan pun sama

      Reply
  • 47. liyana  |  February 23, 2010 at 7:06 am

    Hai Puan Liza…
    19 Julai 2009, sy tlh slamt melahirkan anak sulung lelaki. Pengalaman sye, morning sicknesss leh dikurangkan, ble bngun awal pg, sy akn menjamah makanan dlu sblum g kerja.. Alhamdulillah, kurang la sket rse loya.. n pastikan perut x kosong.
    during 3 month, perut x brapa nmpak lg, cme seluar n kain baju kurung aje dah x leh zip… tp ble dah sampai 5 bulan… waktu tue sye dah bole melaram baju pregnant….

    Reply
  • 48. anna  |  March 1, 2010 at 9:28 am

    salam, Fateha…. takziah sy ucapkan.. sy pun pernah keguguran ms kandungan hampir 3 bulan… perlu berpantang sekurang2nya 1 bulan, supaya rahim kita betul2 sembuh…. makanan pun kne jaga, mkn mcm org pantang lepas bersalin jugak…. lepas tu, bley r wat aktiviti mcm biasa… tp, dlu doktor nasihatkan sy elak dpt bby dlm masa 6 bulan lepas keguguran… sekarang nie, Alhamdulillah, sy hamil semula selepas hampir 1 tahun…. sy akan cuba sedaya upaya utk manfaatkan ‘peluang kedua’ yg Allah beri nie sebaiknya…. Insyaallah =)

    Reply
  • 49. fateha  |  March 3, 2010 at 8:29 am

    tq….doc ckp dgn sy hr tu… slps 3bln ble hamil blk…. sedi sgt pas keguguran tu….

    Reply
  • 50. renney  |  March 6, 2010 at 12:37 pm

    tolonglah bantu jawab kekeliruan saya,,,saya mmpnyai masalah rahim ke bawah…so,sya pi berurut utk naikan rahim sya,,tp makcik bidan tu bg tau y saya mgandung 1bln stgah,,period sya awal 2 ari dari biasa dan uzur sya cuma 5ari sahaja,tp bila sya cek guna pergnant test jwpnnya -tif,,,sya keliru adakah sya hamil atupun tk,,sya btul2 nk kan zuriat,,,bantulah sya wahai y pakar

    Reply
  • 51. fateha  |  March 14, 2010 at 11:53 pm

    saya mau tau… org yg pas gugur… slps brp bln dia akan period ar???

    Reply
  • 52. ARIFAH YUSOFF  |  March 18, 2010 at 8:55 am

    Saya mengandung anak anak kedua sekarang ini dah 2 bulan.Selama sebulan saya mengalami pengeluaran lendir putih jernih dan putih seperti warna susu.setiap kali nak buang air kecil,lendir akan keluar dengan banyak sekali.
    Untuk pengetahuan doktor saya melahirkan anak pertama dulu ada masalah tidak cukup bulan dan menjalani operate.
    Saya bingung denga masalah saya ini.Adakah saya akan ada masalah dengan kandungan saya beberapa bulan lagi..Saya takut sanagat.Tolong lah saya.

    Reply
  • 53. ikma  |  March 26, 2010 at 7:41 am

    nak tanya..saya pregnant..mcammmana yer nak dapatkan baby yang pandai dan bijak serta berkulit cerah..ada petua?

    Reply
  • 54. ikma  |  March 26, 2010 at 7:43 am

    salam…mcm mana yer,,,nak mengatasi masalah kejang otot..sejak pregnant ni..selalu kena..walau saya amalkan minum susus setiap hari

    Reply
  • 55. betty  |  March 31, 2010 at 6:43 am

    fateha..saya penah jugak keguguran. Alhamdulillah lepas sebulan wat D&C tu saya datang period dah. seelok-eloknya lepas 2/3 kali period baru digalakkan merancang semula. Alhamdulillah, saya pon lepas 3 kali period dah mengandung semula. Jangan sedih sangat2 tau. InsyaAllah ada rezeki lagi akan datang.

    Reply
  • 56. fateha  |  March 31, 2010 at 7:06 am

    TQ BETTY….mslhnya… pas da dua bulan gugur ni msh jgk blm period… tu yg saya risau… coz mcm mana mau cuba lg kan lau lum period…huhu

    Reply
  • 57. nora  |  April 3, 2010 at 2:47 pm

    Perlu banyakkan sabar sekiranya bila time kiter 1st pregnant…Banyak berdoa dan sentiasa melakukan amal ibadat dan sentiasa berzikir…

    Reply
  • 58. einrul  |  April 8, 2010 at 2:38 pm

    assalammualaikum….. sy br 1st time prgnant. skrg br 4 bln lbh. sy risau perut sy ni kekdg rs sengal sgt.lg2 ble bgun tdo. symtom mcmni biasa ke bg org yg 1st time pregnant? bkn ape risau lar…

    Reply
  • 59. su  |  April 25, 2010 at 5:01 pm

    salam nak tanya lah…adakah keputihan tu…bleh ggu haid seseorang wanita?dan akan mandul nanti..Adakah keputihan tu tanda mengandung?

    Reply
  • 60. fatma  |  May 3, 2010 at 1:50 pm

    sekarang ni saya mengandung usia 7 bulan dan selalu rasa letih……….takut jgk sebab kandungan pertama……….mudah2an selamat melahirkan………..

    Reply
  • 61. ema  |  May 4, 2010 at 1:44 pm

    salam..sy br keguguran 3 minggu lepas sewaktu kandungan berusia 10 minggu…selepas d&c…darah cm keluar 3 hari sahaja…sehingga skrg sy blm period lg…tp yg musykil..ada lendir putih keluar…kenapa yer?…risau sgt…nak sgt pregnant lg..bila sepatutnya saya period?….

    Reply
  • 62. Atul  |  May 17, 2010 at 2:52 pm

    salam.. alhamdulliah usia kandungan saya skarang 7bulan. baby girl.. saya sgt2 happy kerana ini adalah yg pertama… tapi baby saya tersangat aktif (menendang & bergerak) hinggakan perut saya terasa kejang,sakit dan kadang2 memulas. baru td g scan, n Dr tak ckp ape2 pun pasal nak bersalin cuma memberitahu baby normal dan beri sedikit nasihat itu dan ini.
    Disini saya nk tanye pada sape2 yg tahu atau pernah alami situasi ni, mungkinkah saya boleh “terbersalin” awal dr tarikh jangkaan kerana baby yang terlalu aktif atau ada risiko2 lain pada saya atau baby? TQ..

    Reply
  • 63. nadirah  |  June 2, 2010 at 2:36 pm

    2 mg lepas sy rase sakt pada payudara,senak2,demam,sekitar puting payudara menajdi lbh gelap..tp oada 30 mei sy dtg bln..tp 2 hari je byk then skit2..skrg oayudara x sakit2..tp kelihatan kelilingnya masih gelap2..n sy rase mual2 selepas mkn..selera mkn tinggi..buat upt test negative..adakah sy hamil atau tdk???

    Reply
  • 64. wan shidah  |  July 23, 2010 at 10:20 am

    kandungan baru mencecah 3 bulan. happy sgt time dgr doc ckp dah hamil.coz nie first baby for both family. tp sekarang nie alahan teruk sgt, ngan sakit pinggan setiap mlm pastu saya hanye leh mkn ikan, buah n sayur sahaja. ayam, daging, udang sume xleh nak telan, mesti muntah balik.. berat badan dah turun 4kg. tp saya baca buku, makanan yang saya ambil sekarang bgus untuk baby, tp berat badan yg turun tue je yg membimbangkan. mmg mcm tue ke di peringkat awal mengandung?

    Reply
  • 65. gigie  |  July 30, 2010 at 1:48 pm

    salam. Sy mengandungkn anak ke3 tp alahan teruk sangat. Sy menjadi tertekan dan sering berfikiran -ve..sy jugak sngat membenci suami sy krn pembawaan. Sy sdh bputus asa dan menyebbkan sy bharap kndungan sy akan gugur. Sy jgak risau dgn kerjaya sy yg tjejas krn alahan yg teruk ini..sy sdh ptus asa!

    Reply
  • 66. Roziana binti Abdul Raani  |  August 13, 2010 at 8:06 am

    saya tgh mngndgkan baby yg pertma dan kini telah mencecah 8 buln. sya x hdpi apa2 alah dan kesihtan sya memuaskan. sya mkn ubt yg dibeklkn oleh klinik desa. mslh sy knp kaki sya bengkak, bukn kaki shj tpi kedua-dua betis sya pun sma. lagi satu knp baby sya dktr kte kecik? blh jelaskan x?

    Reply
  • 67. anne  |  August 24, 2010 at 1:09 pm

    salam…soalan2 dlm ruangn ni nmpaknye xrespon pd yg pakar,cuma brdasarkn pengalaman ibu2 mengandung…anywhere ok jgak sme2 prihatin…tp lgi baek klu pakar2 sakit puan mmpunyai ruang utk utarakn jawapan, so yg laen2 pun blehlah tmpang skaki..sy plak sdg hamil ank prtama dn bru brusia 2 blan..alhamdulillah, tq n wassalam…

    Reply
  • 68. sumitra a/p silvaraj  |  October 4, 2010 at 2:26 am

    saya mengandung anak ke dua,
    anak pertama saya baru lapan bulan,
    tapi utk anak kedua saya langsung tak bolh makan, minium rasa badan letih sangat, muntah dan loya setap hari dan langsung tak boleh makan ubat, apa saya nak buat

    Reply
  • 69. nani  |  October 14, 2010 at 1:01 am

    orang kat nak baby kulit putih makan telur ayam kg… makan mentah mentah ke kena masak. ada jiran saya hamil suka makan telur mentah dengan susu panas…… ish tak memudratkan kesihatan bayi n ibu ke sebab saya pernah terbaca artikel pasal kalu makan macam daging… ikan atau telur yang tak dimasak ada effectnya.. takut baby n ibu ada jangkitan kuman… tapi jiran saya tu okay aje dari anak pertama hingga ke empat itulah petuanya… mamang anaknya berkulit cerah tapi saya jadi keliru… takuit pulak nak mencubanya….

    Reply
  • 70. shidah  |  November 13, 2010 at 5:38 am

    a,,kum,,saya shidah skrag nie saya hamil 1st baby,,,mgu ni dah 26 minggu dah prgnant.alahan dah xde,,,cuma sakit belakang dan punggung jer,dr scan uri kat bawah ckit risau gak,,tapi harap2 xde apa,,bln depan scan lagi dr nak confirm kedudukan placenta..bila ingt balik masa alahan dulu betapa kasihnya suami bila saya xbleh makan dan minum,,alhamdulillah,,skrgg dah ok.

    Reply
  • 71. bella  |  April 26, 2011 at 9:04 am

    saya sekarang hamil dah 3 bulan lebih…….saya sekarang tengah menanggung kesakitan di bahagian pinggul..tadi g check DR.dia tunjuk ajar saya macam mana nak wat senaman hilangkan sakit ni…selera makan saya pun kurang sekarang.susu anmum dah tak boleh telan..hanya beli susu dalam kotak kat seven -e je…

    Reply
  • 72. Ruzaimah Ibrahim  |  July 6, 2011 at 8:59 am

    macam2…tq utk info….

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Recent Posts


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: